Yazidiene i Sinjar

Islamsk Stat står for det foreløpig siste folkemordet begått i verden. Det startet i 2014, og pågår fremdeles. Foreløpige anslag fra FN sier at fem tusen Yazidier systematisk er drept, mens syv tusen Yazidi-kvinner er bortført. ISILs handlinger har også ført til at flesteparten av de resterende Yazidiene har flyktet fra sine hjemsteder i Nord-Irak.

Bakgrunn_89998554_mediaitem89996558

Yazidiene er monoteister som har beholdt sin gnostiske tro. Dette har ført til at de har blitt forfulgt i lange tider. Allerede under det osmanske riket hadde de vanskelige kår, og det finnes dokumenterte tilfeller på angrep mot Yazidiene så langt tilbake som i 1640. ISIL har fortsatt denne tradisjonen. De ser på Yazidiene som djeveldyrkere, og ga dem valget mellom å konvertere til Sunni-Islam, eller å dø.

Fanget på Sinjar-fjellet

Den 3. August 2014 tok militante ISIL-medlemmer over byen Sinjar nord i Irak. Byen hadde en majoritet av Yazidier, og hadde tidligere vært kontrollert av kurderne. Det ble rapportert at 200 000 innbyggere flyktet fra Sinjar. 50 000 av dem endte opp i Sinjar-fjellene. Der ble de isolert av ISIL, og mange sultet eller tørstet i hjel i løpet av dagene de var fanget der. Noen døde også av hete og utmattelse. Det er per august 2016, blitt funnet 72 massegraver i områdene etter hendelsene. Flesteparten av de som var fanget i fjellene klarte imidlertid til slutt å flykte, etter at kurdiske PKK og Peshmerga angrep ISILs stillinger som isolerte fjellet. Enkelte ble også reddet ut med helikoptre.

Sex-slaver

Mange Yazidi-kvinner og mindreårige jenter ble også tatt til fange av ISIL. De som ikke klarte å rømme, opplever å bli solgt og misbrukt, før de blir solgt videre. Fortsatt er det anslått at flere tusen Yazidi-kvinner holdes som slaver rundt om i verden. Det finnes per i dag ingen internasjonale initiativ for å frigjøre dem.